- Welkom thuis chrononauten van Dirk Weber. Een intrigerend verhaal waarin je steeds al voelt dat er iets niet klopt en waarin je je tot op het laatste moment afvraagt wat de tijdreizigers zullen kiezen.
- Oever, het schrijfdebuut van Ludwig Volbeda. Pareltjes van zinnen die het ‘kleine’ groot en belangrijk maken.
- De laatste verhalenverteller van Donna Barbra Higuera. Niet mijn gebruikelijke genre maar ik werd erdoor omver geblazen en ben er dagen over aan het na-filosoferen geweest.
- De reis van Sofie Grossman van Elisabeth Mollema met illustraties van Martijn van der Linden. Een historisch en waargebeurd verhaal over landverhuizen naar Amerika. Leerzaam over klasse-verschillen en zo beeldend geschreven alsof je erbij bent.
- Altijd vluchten van Christine Linneweever. Ook een historisch verhaal, over het harde leven begin 19e eeuw in de (veen)kolonies. Weer nieuwe dingen opgestoken over de geschiedenis van ons land en tot het einde was ik benieuwd: waarvoor zijn ze nou op de vlucht?
- Onmogelijke wezens van Katherine Rundell. Een meeslepend boek over een wereld vol wezens die je normaal alleen vindt in een bestiarium. Knap hoe de link met vraagstukken over goed en kwaad in onze huidige maatschappij is verwerkt in een verhaal over een fantasiewereld.
- Rugzwemmen van Marc ter Horst over Noor die helemaal klaar is met haar ouders die weten wat goed voor haar is: klimaatactivisme en een zomerkamp.
Wat fijn om met Noor op ontdekkingsreis te zijn en met haar uit te vinden of ze ook haar eigen weg mag zoeken. En hoe ziet die er dan uit? - Lava van Mireille Geus: een bijzonder goed geschreven sprookje over prinses Lava die naar haar Koninkrijk reist zonder haar tweelingzus, wat altijd het plan is geweest.
Een reis die gaat over omgaan met verlies, oordelen en het vinden van je eigen plek. - Oerbloed de Raadselbreker van Rob Koops: over Obbe die ervoor moet zorgen dat het Zevende Boek niet in verkeerde handen valt.
Een avontuurlijke tocht volgt, vol mysterieuze vragen en spannende achtervolgingen. En nu wachten op deel 2, die er al aan zit te komen… - Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt van Mohana van den Kroonenberg. Kos heeft zijn zusje verstopt onder een struik in het park en nu kan hij haar niet meer terugvinden. En ze is pas nul. Dus nu durft Kos niet meer naar huis. Vanaf de eerste bladzijde kruip je in Kos zijn hoofd en leef je mee.
- Toverslag van Elle McNicoll. Ramya gaat met haar ouders naar Edinburgh waar de grens tussen de werkelijkheid en de magische wereld dun is. Ramya blijkt de gave te hebben die grens te passeren. Een heerlijke gave omdat ze in het dagelijks leven nogal eens als ‘onhandig’ wordt bestempeld vanwege haar dyspraxie.
1. De laatste jager van Davide Morosinotto. 12+verhaal over een groep kinderen in de wildernis meer dan 10.000 jaar geleden.
2. De kleine prins van Tiny Fisscher met wonderschone illustraties van Mark Janssen.
3. We moeten je iets vertellen van Marlies Slegers. Waarin Hazel, die vanwege de scheiding van haar ouders bij haar dementerende oma logeert, tot een verrassende ontdekking komt.
4. Er was ook eens van Milouska Meulens met sprookjesachtige illustraties van de bekroonde Djenné Fila. Zeven anders-dan-anders-sprookjes over bv Watramama en de Regenboogslang.
1. Winterijs van Peter van Gestel, op de leesstapel gelegd na een tip van De Grote Vriendelijke Podcast. Meeslepend boek over de winter van 1947 en hoe families rondom de 10-jarige Thomas geraakt zijn door de oorlog. Over de kou en het gebrek aan eten. Een tijd waarover ik in de jeugdliteratuur nog niet eerder had gelezen.
2. Koningsspel van Linda Dielemans. Ook een historische jeugdroman, maar dan over de 12e eeuw. Auga heeft een talent voor ivoorsnijden. Dat brengt haar op een spannende reis over zee om te zorgen dat een schaakspel niet in de verkeerde handen valt … Knap in elkaar gezet en leuk dat een meisje de hoofdrol heeft in een boek over die tijd.
3. Mijn vader in de mottenballen van Marte Jongbloed. Nog een historische jeugdroman, deze over de Koude Oorlog. Samen met Simon zoek je naar waarom zijn vader opeens verdwenen is en duik je onder in de sociale conventies van die tijd. 4. De IJskinderen, van M.G. Leonard: een magisch wintersprookje. Een aanrader als je even in winter-wonderland wilt verdwijnen.
5. De stad vol geesten van V. E. Schwab: leest als een trein door de vele dialogen en is voor de leeftijd van 9+ niet te spannend.
1. De zeven sleutels deel 1 van Tom Rijpert. Een heerlijk Biegeliaans verhaal en … deel 2 is er ook al!
2. De Titanic van Marlene Rebel en Lucinda Vos. Een spannend avontuur waar je helemaal in verdwijnt en dan is er ook nog een geheimzinnig raadsel …
3. Zondag, maandag, sterrendag van Anna Woltz. Uit de Tijgerlezen-reeks dus een echt leuk verhaal voor kinderen in groep 3, waar je nog iets van leert ook.
4. Finding Bear van Hannah Gold, nu ook te lezen in het Nederlands. Sprookjesachtig mooi zijn de liefde en de gesprekken tussen April en ‘haar’ beer weer beschreven.
5. Schaduw van Timo Parvela. Een echt decemberboek waar zelfs Lapland en de Kerstman een plekje in hebben. De hoofdpersoon geeft zijn schaduw op om zijn zieke vriendin beter te maken. Maar kun je zonder schaduw wel leven?
6. Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness. Een onverwacht en onvoorstelbaar mooi boek dat je vastgrijpt en pas loslaat lang nadat je het uit hebt. Al een aantal keer had ik het laten liggen omdat ik dacht dat het een thriller was maar het is juist een heel gelaagd boek over vriendschap en afscheid nemen.
1. Pamoek van Cora Sakalli. Wat een verrassing! Een meeslepend en indrukwekkend verhaal waarvan de losse lijnen in de loop van het boek verrassend in elkaar vallen.
2. Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens. Een ontroerend mooi verhaal over Vincent, pesten en onverwachte vriendschap.
3. De reis van Manie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen, prachtig geïllustreerd en vormgegeven door Hedi Tijn. Een heerlijk verhaal vanuit meerdere stemmen verteld.
4. De Geest van het Besiendershuis van Marloes Morshuis waarin je wordt meegevoerd naar Nijmegen in verschillende eeuwen. Niet alleen leuk voor Nijmegenaren!
5. Dat bedoel ik, zei de zalm van Joke van Leeuwen. Een filosofisch doorgeefverhaal en een echte ‘Joke van Leeuwen’.
1. De spin en de sleutel van Anna Woltz. Een heerlijke, onvervalste Anna Woltz die je in een keer uitleest en die gaat over de impact van social media.
2. Mijn jaar in een tent van Tiny fisscher. Lukt het Zwaan haar challenge om een jaar in een tent te wonen te halen? Ze doet dat om geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen.
3. Gevaarlijk water van Marte Jongbloed. Knap: een spannend maar niet eng boek schrijven over de watersnoodramp vanuit het perspectief van een kind.
4. De regels van drie van Marjolijn Hof. Opi Kas heeft een plan als de familie zich zorgen over hem maakt. Helpt Twan opi met dit plan? Over betutteling van ouderen en zelf keuzes maken.
5. Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom, het kinderboekenweekgeschenk. Leest lekker weg, gaat over tovenaars en er zit nog een thema in verstopt, wat wil je nog meer?
1. Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest met illustraties van Kast-Janneke Rogaar. Een humoristisch en ‘dichtbij’ boek over Eva die op zoek gaat naar informatie over haar biologische vader. Niet voor niets een zilveren griffelwinnaar.
2. De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp met illustraties van Mark Janssen. Oei wat een mooi boek!!! Over een jongen die zou kunnen gaan leven. Als hij zijn ouders bij elkaar kan brengen tenminste … Dit boek heeft de Nienke van Hichtumprijs gewonnen.
3. Struikmeisje van Tineke Honingh. Over Erie die alles weet van dieren maar niet zoveel van mensen. Daarom observeert ze ze, vanuit een struik op het vakantiepark. Een ontroerend boek over hoe je hoofd werkt en hoe je leert wat je niet op school kunt leren.
4. De pizza-spion van Anna Woltz. Een wat ouder boek al. Leest lekker weg en een ‘echte’ Anna Woltz qua rake taal.
5. Moeder nummer nul van Marjolijn Hof over Fejzo en zijn zus die geadopteerd zijn door dezelfde adoptie-ouders maar een andere weg hebben om dichter bij hun afkomst te komen. Een pittig thema maar door de humorvolle taal ook luchtig te lezen. Knap.
6. Owen en de soldaat van Lisa Thompson. Een boek over Owen die een bijzondere vriend heeft: een afbrokkelende soldaat in het park. Daar praat hij mee sinds zijn vader weg is en zijn moeder verdrietig. Maar wat als het park wordt opgeknapt en de soldaat wordt weggehaald?
1. Het touw en de waarheid van Marco Kunst met illustraties van Jeska Verstegen. Een magisch mooi verhaal met zinnen die in je achterhoofd blijven zingen. En die illustraties! Fantastisch mooi en helemaal een met het verhaal.
2. Mijn moeder is een dekbed van Lysette van Geel met illustraties van Tineke Meirink. Een verhaal over armoede in Nederland dat tot nadenken stemt maar ook gewoon heerlijk wegleest.
3. MIssie afbreken van Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas. Het allerlaatste deel van de serie over Ties, Luna en Gozert. Je wilt niet dat het stopt maar dat einde …. En de illustraties zijn natuurlijk wondermooi.
4. De levens van Lanya van Mirjam Oldenhave. Over Lanya die naar Nederland komt met haar ouders en van haar vader terug moet naar Irak om te trouwen. Waar is ze thuis? Een boek dat je aan het denken zet.
5. Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz. Een boek dat al geruime tijd uit is maar ik had m nog niet gelezen. En wat een feest om door de ogen van de grappige Samuel naar de wereld en naar Tess te kijken.
6. De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane door Kate DiCamillo. Over een porseleinen speelgoedkonijn dat aan het zwerven raakt en ontdekt wat liefde is. Een bijzonder en ontroerend verhaal.
1. Het kleine heelal van Annejan Mieras. Een mooi gevoelig verhaal waarin alle eindjes die je onderweg vindt heerlijk aan elkaar worden geknoopt aan het einde.
2. De verdwenen walvis van Hannah Gold. Om helemaal in weg te duiken. Deze parel in een keer uitgelezen; stoppen was geen optie :-).
3. Vonk van Tim Tilley. Een origineel en sprookjesachtig verhaal met Victoriaanse elementen van een weeshuis en een fabriek.
4. Blauw breng ongeluk van Angelique van Dam. Een verrassend en belangrijk boek over opgroeien in armoede in Nederland.
5. Wisselkinderen van Thijs Goverde. Al geruime tijd uit en ik verbleef heerlijk in de Middeleeuwen tijdens het lezen.
6. Beer en Faas en de stalen oppas Van Anke Kranendonk. Een heerlijk voor- of zelfleesboek vol verbeelding en humor.
1. Het onzichtbare eiland van Michelle Harrison. Een heerlijk magisch boek vol schatten en piraten.
2. Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand van Joke van Leeuwen. Net zo mooi en doordacht als de nominatie voor de Thea Beckmannprijs deed verwachten.
3. De schuilplaats, het nieuwe boek van Pam Smy. Donker en verdrietig en opnieuw indringend geïllustreerd.
4. Eilanddagen van Gideon Samson, een tip van een schrijfgenoot en inderdaad: je voelt Griekenland als je het leest en het heeft een bijzonder jij-perspectief.
5. Luna van Pieter Koolwijk. Voordat ik door ‘mag’ naar Missie afbreken natuurlijk eerst Luna gelezen. Een bijzonder boek en nu baal ik extra dat ik naar het einde van de trilogie beweeg…
6. Reisbureau Wereldvreemd van L.D. Lapinski waarin je via koffers door andere werelden reist via reisbureau Wereldvreemd.
1. Silas en de wolf van Selma Noort herlezen. Wat is het toch een heerlijk sfeervol en lief boek.
2. Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman met tekeningen van Annet Schaap. Net zo mooi als beloofd.
3. Vanaf hier kun je de hele wereld zien van Enne Koens. Een fijn boek vol mini-werelden en eigenzinnige karakters.
4. Jona van Anna van Praag. Indrukwekkend verhaal over gaslighting dat onder je huid gaat zitten.
5. The Crane Husband van Kelly Barnhill. Een hervertelling van het Japanse sprookje, verteld vanuit een vijftienjarig meisje dat voor haar familie de eindjes aan elkaar knoopt.
6. The island at the end of everything van Kiran Millwood Hargrave. Historische jeugdroman waarin de hoofdpersoon het leprozeneiland en haar moeder moet verlaten omdat ze gezond is.
7. The tale of truthwater lake van Emma Carroll. Ook historische fictie, over een dorp dat onder water wordt gezet.
8. Lost girl king van Catherine Doyle. Ierse fantasy in een modern jasje, voor jeugd vanaf 10 jaar.
- Homme en het noodgeval van Annejan Mieras.
- Kinderen van ver van Martine Letterie
- Zij, ik en de sterren van Simone Arts.
- Pax van Sara Pennypacker met tekeningen van Jon Klassen.
- Het geheime dierengenootschap van Luke Gamble en
- Kiem van Caryl Lewis. En ik kom tot de geheel onbevooroordeelde conclusie … wat kúnnen Nederlandse auteurs toch schrijven! Lading meegeven aan een verhaal zonder het zwaar te maken. En je aan het denken zetten zonder je verstikt achter te laten. Heel bijzonder! 🖤
1. Hoor je mij – Caja Cazemier en Martine Letterie. Over hoe het nu is en hoe het vroeger was om te leven als dove tiener.
2. Ghost – Jason Reynolds. Een razendsnel boek over een jongen die tegen alle verwachtingen in hardloper wordt.
3. Duizend en ik – Yorick Goldewijk. Een boek waar je nog wel even mee rondloopt als je m uit hebt.
4. Enzo en de strijd tegen de Oni – Thomas van Luyn. Wat een verrassing, want dit boek gaat over iets heel anders dan ik vooraf dacht.
5. De kaarten van madame Petrova – Marjolijn Hof. Nog heerlijker dan ik al hoopte.
6. Vuur – Sally Gardner. Een verrassend verhaal gebaseerd op het sprookje van de Tondeldoos.
7. Het Pungelhuis – Annet Huizing. Bij herlezing nog even spannend en interessant als de eerste keer.
8. De dievenbende van Scipio – Cornelia Funke. Een heerlijk verhaal over een bende kinderen in Venetië die een bijzondere opdracht aannemen waarmee ze veel geld denken te verdienen.
1. Leila and the blue fox van Kiran Millwood Hargrave. Een betoverend verhaal over de opwarming van de aarde en migratie. Met prachtige illustraties van Tom de Freston in dezelfde stijl als Julia en de haai.
2. De laatste beer van Hannah Gold, ook over de smeltende ijskappen en de gevolgen daarvan. Een wondermooi debuut waar je helemaal in wordt getrokken. Want hoe kan April de laatste beer redden en hij haar?
3. Het wilde meisje van Katherine Rundell, over een stoere hoofdpersoon die vanuit haar vrije, warme thuis in Afrika op een Engelse kostschool terecht komt. Hoe redt ze zich in die nieuwe wereld vol regels die haar niets zeggen?
4. Het hotel met het groene licht van Kate Milford, waarin je met Milo in een groot smokkerlaarsraadsel terecht komt. Een detective en themaboek over anders-zijn in-een voor fans van Winterhuis Hotel.
5. Pan’s labyrinth, een fantasyboek van Cornelia Funke dat gesitueerd is tijdens het regime van Franco in Spanje (zeker 12+) en
6. Flora en de fantastische eekhoorn van Kate diCamillo over Flora en een eekhoorn met superkrachten. Leest lekker weg, is onverwacht en heeft pagina’s met strips tussendoor.
- Utra Donker en de Wachter van Wildzee – Philip Reeve
- De flat aan het einde van de wereld – Arndis Porarisdottir en Hulda Sigrun Bjarnadottir
- Enna tegen het inktgenootschap – Kristen Perrin
- Wees Lucie – Astrid Boonstoppel
- De bende van Lijp Kot – Wim Bos
- Ze hadden hun schaapjes geteld – Benny Lindelauf
- Kind van sneeuw – Eowyn Ivey
- Winterverhalen – Dawn Casey en Zanna Goldhawk.
Top 5 van 2022
- Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom met illustraties van Sophie Pluim
- Onheilsdochter – Jean-Claude van Rijckeghem
- Julia en de haai – Kiran Millwood Hargrave met illustraties van Tom de Freston
- De verloren bloem van de sjamaan – Davide Morosinotto
- De vloek van de kraaientoren – Michelle Harrison.
- Het boek van Beatrice – Kate di Camillo. Een bijzonder, magisch en meeslepend boek.
- Fabulant – Marloes Kemming. Een spannend en verrassend boek over een bijzondere en magische wereld.
- Wolvenhart – Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda. Met allerlei verschillende verhalen over dieren. Gevarieerd en geillustreerd.
- The Time Travellers – Caroline Lawrence. Over het Romeinse Londen: een boek met veel vaart en je pikt vanalles mee over het leven in de Romeinse tijd.
- Ik praat als een rivier – Jordan Scott. Een ontroerend mooi boek over stotteren en meer in het algemeen over anders zijn.
- Alleen beer mocht mee – Vivian den Hollander. Waargebeurd verhaal over Nederlands-Indie. Een historisch belangrijk onderwerp dat je meebeleeft vanuit het perspectief van een kind.
- De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries. Een dubbelboek waarin je vanuit twee perspectieven ziek zijn beleeft. Je kunt zelf kiezen waar je begint te lezen.
- Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman. Nog steeds actueel en heerlijke spannend geschreven.
- Spiegeltje – spiegeltje van Zwijsen. Waarin je verrassend meevoelt met de boosheid van de Boze Koningin.
- Julia en de Haai – Kiran Millwood Hargrave. Een super-aanrader over de bijzondere band tussen een meisje en haar moeder. Fantastisch geillustreerd door Tom de Freston. Nog een reden om dit boek te willen hebben.
- Het grote niet te vermijden verhalenboek – het alternatieve kinderboekenweekgeschenk van Lemniscaat met verhalen van Nederlandse auteurs
- De magie van de verboden toren – Ben Guterson, vertaald door Imme Dros. Van de schrijver van Winterhuis hotel dus gegarandeerd speuren en puzzelen.
- Het komt goed – Toon Tellegen, waarin de muis een ontzagwekkende toespraak gaat houden en andere heerlijke dierenverhalen.
- Hoe ik per ongeul een boek schreef – Annet Huizing. Wat een verrassing van een boek!
- The little match girl strikes back – Emma Carroll. Een heerlijk actuele rewrite van het sprookje van het meisje met de zwavelstokjes.
- Elke dag broerdag – Tineke Honingh. Een liefdevol en onderhoudend geschreven boek over vijf broers.
- De zweetvoetenman – Annet Huizing. Lekker leesbaar en fijn geillustreerd over bijzondere rechtszaken en regels.
- Wolvenweer van Simon van der Geest en Karst-Janneke Rogaar. Een boek uit de Tijgerlezen-serie. Laagdrempelig om te lezen, grappig en pakkend!
- Zeemeermeisje – Jowi Schmitz. Een lief portret van de betrokken en stoere Miki.
- De poppenspeler van Lampedusa – Rindert Kromhout. Voor de middelbare school: een indrukwekkend boek waar je nog lang over nadenkt.
- Lepelsnijder – Marjolijn Hof met illustraties van Annette Fienig. Een heerlijk sprookjesachtig boek. En intussen opgevolgd door De kaarten van Madame Petrova.
- Onheilsdochter: misschien nog wel ademlozer uitgelezen nog dan IJzerkop. Weer met een sterke hoofdpersoon en een heerlijk historisch en spannend verhaal.
- Van bij ons – streekverhalen uit Nederland. Met fantastische illulstraties van Margot Senden.